Imprimeix en PDF

dijous, 19 de juny de 2014

PRIMER CONTACTE (TRILOGIA DELS VÍKINGS I)

El Museu Marítim de Barcelona té oberta una exposició sobre els Víkings, i per promocionar l'esdeveniment ha proposat un concurs que avui ha donat els seus resultats en publicar els guanyadors en les tres categories establertes. Jo no he guanyat en cap, crec però que els relats que he escrit mereixen ser exposats en aquest bloc. Començo amb el que vaig escriure en primer lloc: "Primer contacte". 
Descric una fantasia sobre l'arribada dels víkings a Vinland, una illa que ara anomenem Terranova. Si voleu més informació sobre els víkings, us convido a visitar el bloc del Museu Marítim.

Drakkar Víking

PRIMER CONTACTE

Acarona silenciós l'empunyadura de l'espasa en Dokk Maöur, fitant  l'enigmàtic horitzó. Tantes jornades de navegar sense albirar la costa, el tenen amoïnat, tement que el digne oceà se'ls hagués pogut engolir en l'espesa boira. Els Déus Ukko i Tuoni deuen gaudir del viatge, i en bona harmonia, tot oferint-los una llarga travessa sense estels. De ben segur que Vainamoinen, el mític heroi, va viure alguna experiència similar.
—Maöur Svart-árt —el cridà suau Augun í-Nótt per no sobresaltar-lo ni no desvetllar als qui descansen. —Hem vist ocells a la llunyania.
—Els he vist. Desperteu la gent sense fer terrabastall, per fi els Déus ens ofereixen nova terra. —Silent s'encomana al Déu Atho, demanant-li que aquell país sigui prou ric que els permeti un retorn gloriós.

A l'horitzó, amagat dalt d'un arbre a tocar de la platja, un skraelingar* pintat d'ocre observa l'estranya canoa que sura lentament vers la costa.


Ferran d'Armengol
Terrassa, Juny 2014

Curiositats:
*skraeling(er): en islandès vol dir pagà o infidel i, segons sembla, és el nom que varen donar els víkings als habitants de l'illa que anomenaren Vinland, actualment Terranova. També te l'accepció, segons les sagues d'Erikk el Roig de "home lleig". Les tribus indígenes que varen trobar els víkings a Terranova actualment estan extingides.
Altres noms curiosos:
Dokk Maur vol dir: home fosc.
Augun i-nótt vol dir: ulls de la nit.
Maöur Svart-árt vol dir: home/artista de la negror.