Imprimeix en PDF

divendres, 1 d’abril del 2011

EL REI DE LA CASA

Aquest relat el vaig publicar ja fa temps en un altre bloc, el del Capvespre a la Mediterrània, però veient l'entrada d'avui de la Shaudin, l'he recordat i aquí el teniu, tal com estava, sense repassar.


imatge trobada a l'internet






El rei de la casa



Empetiteix els ulls per fitar l’horitzó. El seu pit s’eixampla en un sospir gegantí, mirar la llunyania sempre li ha produït una certa basarda que se li enganxa dins de la caixa toràcica, com una paparra molesta, sobretot en vespres com aquest. Les femelles adultes encara no han aparegut. Són a la feina, cercant l’aliment que ajudarà la família a viure uns dies més, avui triguen molt, comença a fer-se tard. Ja feia estona que havia tornat d’inspeccionar tot el perímetre dels seus dominis, deixant-ne la marca, l'avís per a correcamins sense família. La canalla jugava estirada pel terra polsegós sota d’un arbre, el tros on s’havia arrecerat de la calor.

Va obrir la immensa boca, i un bram va dominar tot el territori, calia fer saber a qualsevol intrús passerell de qui eren aquells dominis, aquells quarters de descans. Els menuts havien deixat de jugar en escoltar el crit del pare, però en veure que seguia descansant a l’ombra de l’arbre gran, varen seguir amb els jocs infantils. El més gran de la colla s’havia atansat a les barbes del pare, i hi jugava amb les seves urpes poc afilades. Tampoc gosaria fer-li ni la més mínima esgarrinxada, no calia posar a prova el seu humor, de normal pacífic.

Avançava el capvespre amb rapidesa, ensumà l’aire per si sentia les mares, que encara no havien tornat. El rei de la casa no mostrà cap intenció de neguitejar-se, observava els canvis en el cel; dels colors vius del dia, passava a tonalitats més apagades bora la nit. De l’or viu i intens del migdia, als blaus i morats del capvespre rutilant, on una gran bola flamígera havia desaparegut llepant l‘horitzó de la plana.

Dominava una llum somorta, i mentre la lluna esperava el torn, les mares arribaren, la quitxalla surtí a rebre-les amb alegria. Avui no havien tingut sort, potser demà si s’atansaven més a la vora del riu. Allí els seria més fàcil aconseguir una pressa, algun nyu malalt, o vell potser, que els faria oblidar aquell rau-rau de l’estómac buit.

La gran lleona mare aparta el menut que juga a la barba del rei, amb tant sols uns petits esgarips, per atemorir-lo. El cadell obeí les intencions i senyals de la mare caçadora. 
El senyor saluda amb afecte la gran dama, la reina.

—No hem tingut sort, rei meu.
—Ens fa cuitar alguna nosa?
—Saps que no.
—Tenim reserves, encara.
—Però els menuts han de menjar alguna cosa, aviat.
—Sempre que jo estigui satisfet.
—Demà ens arribarem fins el gran riu.
—A tocar dels humans!
—No hi ha res que ens faci patir, ara.
—Cert, d’ençà que no ens disparen amb els pals de foc...
—Ara encara ens disparen, si més no, ens apunten amb uns estris que no són pals de foc.
—Els he observat, no semblen perillosos aquells estris menuts que brillen amb el sol, però els humans més foscos encara porten els pals de foc.
—Fa moltes llunes que no els utilitzen.
—Doncs, aleshores, no patirem pel menjar, ells ens donaran alguna cosa, segurament.
—Els agrada tenir-nos contents... juguem una estona...
—Vols tenir més boques per alimentar...?

El rei observa el cel, la volta immensa on les constel·lacions fan pampallugues en aquesta nit que, de sobte, ja ha envoltat la família, la tribu.

La seva reina li llepa la sotabarba, sap com li agrada en ell. A recer de l’arbre gran de la sabana, un aire fresc els eriça la pell a tots dos. Sentint-se afalagat, el rei de la casa tanca els ulls i deixa rodolar el seu cos amb ganes de jugar.


Enllaç a l'article de la Shaudin


(A setembre 2016 n'he fet una petita modificació)

Ferran d'Armengol
Terrassa abril 2011


4 comentaris:

  1. El rei de la casa! M’has dit que s’intitulava “Coses de família” i jo el buscava amb aquest títol a RC i a “Un Capvespre a la Mediterrània” i no trobava res. Ara ja l’he trobat als tres llocs. Al meu bloc m’has dit que te l’havia comentat i m’he quedat molt parada perquè no recordava haver llegit un relat teu sobre lleons i encara menys comentar-lo. Doncs tenia raó: no te l’havia comentat enlloc. Però ara sí que et deixo un comentari i celebro, ara sí, haver-lo llegit.
    Que bé has aconseguit fer una mena de simbiosi entre lleó i humà, perquè aquests lleons del teu relat són molt humans i, alhora, són molt lleons. Una mica embullat el que estic dient, hahaha, però oi que m’entens? Vull dir que l’aspecte humà d’aquests lleons no molesta gens perquè no deixen de ser lleons. A més, qui sap quant d’humans tenen els lleons, potser s’assemblen a nosaltres més del que ens pensem. I si algú ho dubta el Kevin Richardson el treurà de dubtes, no et sembla?
    M’ho he passat molt bé llegint aquest relat. Gràcies! I gràcies també per l’enllac al meu bloc.

    ResponElimina
  2. Ai, no t’he dit que la fotografia dels leons és boníssima i molt encertada.

    ResponElimina
  3. Un escrit molt original que m'ha tingut intrigada fins el final...

    Salutacions.

    Angelina (El cap als núvols)

    ResponElimina
  4. Sí Shaudin, no sé on tinc el cap. De fet, "coses de família" va ser un repte de relats amb aquesta proposta, històries que parlessin de coses de família, i jo m'he fet un embolic amb els títols.

    Ara veig que té algunes errades temporals, en els verbs, potser que hi faci una correcció i el repengi.

    Gràcies Angelina, és un relat força amable que tot veient els lleons del bloc de la Shaudin, et fan pensar una altra cosa d'aquests gatets grans.

    ResponElimina

Et volíem comentar que...